Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régióban

2014. augusztus 1.

Pályázat az önkormányzatok és intézményeik által fenntartott, üzemeltetett épületek energia-takarékosság – hatékonyság és megújuló energiafelhasználás – fokozására irányuló beruházások megvalósításához, vissza nem térítendő támogatás formájában.

A pályázat célja: 

Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva.

Igényelhető támogatás: 

Jelen pályázati felhívás keretében azon pályázatok nyújthatók be, melyekben a támogatási igény minimum 30 millió Ftmaximum összege pedig nem haladja meg a 150 millió Ft-ot.

Ki pályázhat?

Költségvetési szervek:

– Helyi önkormányzat – 321

– Helyi önkormányzati költségvetési szerv – 322

Jelen pályázati felhívás keretében csak energiahatékonyság fokozását valamely megújuló energiaforrás felhasználásával kombináló projektet lehet benyújtani.

1. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése a felújításban érintett épület, épületek, vagy egymással érintkező épületekből álló épületcsoport egészén:

Utólagos külső hőszigetelés abban az esetben, ha a fűtési rendszer helységenkénti szabályozása megoldott, vagy annak megvalósítása jelen fejlesztés tárgyát képezi.

Külső nyílászáró-csere/korszerűsítés abban az esetben, ha fűtési rendszer helységenkénti szabályozása megoldott, vagy annak megvalósítása jelen fejlesztés tárgyát képezi.

2. Épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése:

Hőtermelők cseréje korszerű, nagyhatásfokú berendezésekre,

Automatikus központi és helyi szabályozások kiépítése,

Fűtési- és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele, egyedi mérési lehetőségek kialakítása, energiatakarékos megoldások alkalmazása,

Hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése,

Gőz hordozó közeg váltása forró vízre,

Távhőrendszerre való csatlakozás feltételeinek megteremtése.

3. Világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása:

fényforrások, világítótestek és előtétek cseréje,

kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése és az ehhez kapcsolódó igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások, kialakítása, amennyiben egyértelműen kimutatható energia-megtakarítást eredményeznek.

4. Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek:

Napkollektoros rendszer kialakítása használati melegvíz igény részbeni vagy teljes kielégítése céljából.

Szilárd biomassza alapú energetikai rendszer kialakítása épület fűtési hőigények részbeni vagy teljes kielégítése céljából vagy használati melegvíz igény részbeni vagy teljes kielégítése céljából.

50 kVA csatlakozási teljesítmény alatti (HMKE méretű) napelemes rendszer(ek) kialakítása épületek villamosenergia-igényének részbeni vagy teljes közvetlen kielégítése céljából.

Elszámolható költségek: 

A projekt előkészítés során elszámolható költségek: az előkészítéssel kapcsolatos költségek összege nem haladhatja meg a projekt tervezett összes elszámolható költségének 6%-át. A projekt megvalósítás során kizárólag a támogatható tevékenységekkel összhangban lévő költségkategóriákra, projektelemekre igényelhető támogatás. A megvalósítás során felmerülő költségekre utófinanszírozási és/vagy szállítói finanszírozási forma választható!

Jelen kiírás esetében támogatásra a közép-magyarországi (Budapest és Pest megye) régió területén megvalósuló fejlesztés kivételével az ország teljes területe jogosult.

A pályázat beadási határideje: 

A pályázatok benyújtása 2014. szeptember 22. és 2014. október 1. között lehetséges.

Ne habozzon, hívja még ma pályázatírónkat a 30 450 40 98-as számon!

Küldje el kérdését e-mail-ben a  david.euactive(kukac)gmail.com címre!

Bemutatkozás

Nagy Dávid

Nagy Dávid, ügyvezető igazgató